Powiało wiosną! Wszystko przez zielony szczypiorek. Jeśli nie wiesz, jak przygotować smaczną pastę rybną (np. bez sera białego), sprawdź jak prosta i szybko w przygotowaniu może być ta pasta z makreli. Wiem… brzmi dość śmiesznie, ale naprawdę mamy problem z przygotowania smacznie ryby.
Miałam tego przepisu nie wrzucać na stronę, no bo co taka pasta może wnieść w Twoje życie. Okazuje się jednak, a ja ciągle o tym zapominam, że w prostocie tkwi siła i może właśnie Ty szukasz i potrzebujesz całkowitych podstaw by zacząć odżywiać się inaczej.
A makrela, cebula i szczypiorek…
…są dostępne niemal wszędzie, więc może właśnie od takiego banalnego przepisu warto rozpocząć swoją przygodę ze zdrowszym gotowaniem?
Składniki:
pół makreli wędzonej (zadbaj, aby była świeża, najlepiej niepaczkowana)
mały pęczek szczypiorku (fajnie sprawdzi się drobny szczypiorek)
pół średniej cebuli czosnkowej/ czerwonej/ cukrowej
łyżeczka musztardy
pieprz czarny
pietruszka suszona lub inne zioła
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Z makreli wyciągamy ości, następnie przekładamy rybę do miski. Szczypiorek i cebulę drobno siekamy, a następnie mieszamy je z rybą, oliwą, musztardą, przyprawami i rozgniatamy widelcem, mieszając dokładnie całość. Gotowe!
Pastę można podać zarówno z pieczywem (gryczanym, żytnim, jaglanym, innym naturalnym), jak i kawałkami warzyw (papryka, cukinia, grillowany bakłażan, pieczone plastry batata, ogórek, plastry białej rzodkwi, sałata, itd.). Byłoby idealnie, jakby na wierzchu pojawiły się kiełki – u mnie nadal się kiełkują…
Jeśli masz problemy z trawieniem, dopadają Cię wzdęcia po posiłku, wypróbuj wersję pasta + warzywa, czyli zrezygnuj z łączenia pieczywa/ zbóż z białkiem zwierzęcym, czyli rybami, jajkiem, mięsem. Sprawdź jak się czujesz i jeśli zauważysz różnicę – daj mi znać w komentarzu :)
I kilka słów na koniec: jeśli jesteś fanem past, sprawdź też te – pasta z grochu lub z soczewicy i suszonych pomidorów.
Smacznego! :)